Συχνές Ερωτήσεις

Posted by giorgos 09/08/2017 0 Σχόλια Atrapos,

• Από ποια ηλικία δέχεστε άτομα για εγγραφή στο σύλλογό σας;

Από τεσσάρων ετών και πάνω.

 

• Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείτε;

Ένα πιστοποιητικό γέννησης για ανήλικους ενδιαφερόμενους ή αστυνομική ταυτότητα για άνω των 13 ετών, τέσσερις μικρές φωτογραφίες και μία βεβαίωση Καρδιολόγου Ιατρού να πιστοποιεί ότι ο αναγραφόμενος/η μπορεί να αθληθεί στα τμήματα του συλλόγου «Η Ατραπός» Αγ. Ι. Ρέντη υπογεγραμμένο σε δικό μας έγγραφο(κάρτα υγείας αθλητού).

 

• Υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κάποιο μάθημα, ώστε να σιγουρευτούμε, πριν προχωρήσουμε στην εγγραφή;

Φυσικά. Υπογράφετε μια υπεύθυνη δήλωση υγείας και μετά μπορείτε να κάνετε και μία – δύο δοκιμαστικές προπονήσεις. Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση/υποχρέωση.

 

• Έχετε άθλημα για γυναίκες στο σύλλογό σας;

Ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών μας είναι γένους θηλυκού ! Οι γυναίκες πραγματικά αγαπάνε τις Πολεμικές Τέχνες και τα Μαχητικά αθλήματα και γίνονται μάλιστα και πολύ καλές αθλήτριες. Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται, στο ότι τους βοηθάει να εξωτερικεύσουν ένα δυναμισμό που λίγο – πολύ όλες έχουν μέσα τους, αλλά και στο ότι τις γεμίζει  αυτοπεποίθηση.

 

• Πόσο επικίνδυνα είναι τα δυναμικά αθλήματα και οι πολεμικές τέχνες που έχετε στο σύλλογό σας;

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, συγκαταλέγουν τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα πλέον στα πιο ασφαλή αθλήματα, με μηδενικούς σχεδόν τραυματισμούς. Αυτό κυρίως οφείλεται στη χρήση των προστατευτικών μέσων που χρησιμοποιούνται (κάσκες, γάντια κλπ), αλλά και στο ότι τα χτυπήματα γίνονται με επαρκή έλεγχο . Αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης εκτός από την ασφάλεια που μας παρέχει, μας βοηθάει στο να αποκτήσουμε απόλυτο έλεγχο του σώματος  και της δύναμης μας,  αλλά και υψηλό επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης.

 

• Eίμαι γονιός με βαρύ εργασιακό πρόγραμμα και οικογενειακές υποχρεώσεις. Πιστεύετε θα αντέξω το πρόγραμμα ή θα με εξουθενώσει;

Ίσα, ίσα που θα σας βοηθήσει πολύ! Οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα σαν γυμναστική δεν είναι επίπονες σε αρχικό στάδιο, με την πάροδο του χρόνου δυσκολεύουν αλλά ταυτόχρονα έχετε κι εσείς αναπτύξει τη φυσική και πνευματική σας κατάσταση σε βαθμό που εργάζονται ταυτόχρονα η εξέλιξη και η επιμονή για την επίτευξη των στόχων του καθενός ξεχωριστά. Δεν προκαλεί τραυματισμούς, δεν ταλαιπωρεί την μέση και τις αρθρώσεις, δυναμώνει τους μύες, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και κυρίως θα σας βοηθήσει στο να αποβάλλετε ευεργετικά όλο το φόρτο και την πίεση της ημέρας.

 

• Εκτός από τα οφέλη του αθλητισμού, τι περισσότερο μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες ή τα μαχητικά αθλήματα;

Δύναμη σωματική και πνευματική, Αυτοπεποίθηση, Αίσθημα Σιγουριάς και Ασφάλειας. Αυτοέλεγχο και διάκριση.

 

• Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μου σε αγώνες ή σε εξετάσεις για την απόκτηση ζώνης;

Η συμμετοχή σε αγώνες όχι δεν είναι υποχρεωτική αλλά σε εξετάσεις απόκτησης ζώνης και αλλαγή επιπέδου ναι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σας. Η αλλαγή επιπέδου έχει βαθύτερο νόημα πέραν της αλλαγής του χρώματος της ζώνης. Η επίτευξη μικρών στόχων μας ετοιμάζει για μεγαλύτερους κι αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας με τον καιρό.

 

• Θα γίνει επιθετικό το παιδί μου ενασχολούμενο με τις πολεμικές τέχνες ή τα μαχητικά αθλήματα;

Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ακολουθώντας μια πολεμική τέχνη. Οι ανησυχίες αφορούν συνήθως το να μην χτυπήσουν ή να μην γίνουν επιθετικά σαν ενήλικοι στο μέλλον. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα πολεμικό άθλημα για να μάθουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύονται από επιθετικά άτομα. Τα παιδιά από την άλλη πλευρά, πολλές φορές αντιμετωπίζουν το μάθημα μιας  πολεμικής τέχνης σαν ώρα παιχνιδιού για να δουν τους φίλους τους και δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε τάξη.

 

Οι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών θα πρέπει να γνωρίσουν τη μαγεία της κάθε πολεμικής τέχνης στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους και το μάθημα να είναι αποδοτικό.

 

Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα των γονέων είναι η καθημερινότητα των παιδιών. Τα παιδιά ενώ δείχνουν ενθουσιασμένα με τις πολεμικές τέχνες, την ώρα που έχουν μάθημα πολύ συχνά αντιστέκονται και δεν θέλουν να πάνε. Αυτό συμβαίνει με όλα τα αθλήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, διότι τα παιδιά κουράζονται αρκετά στην καθημερινότητά τους και επίσης δεν έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένα και δεν συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα και να ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες συγκεκριμένη ώρα και μέρα. Για να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτές τις  συμπεριφορές των παιδιών τους θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς σκέφτονται τα ίδια τα παιδιά και να βρουν τρόπους να τα παρακινήσουν, όχι να τα αναγκάσουν, να κάνουν κάτι.

 

Αυτό που τα κάνει να αντιστέκονται είναι η ίδια η έννοια του προγράμματος. Αναλυτικότερα τα παιδιά, όπως και ορισμένοι ενήλικες, συνδυάζουν τη διασκέδαση με το να μην έχουν να κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Όταν λοιπόν ξέρουν ότι μια συγκεκριμένη ώρα πρέπει να πάνε στο μάθημα της πολεμικής τέχνης που έχουν επιλέξει, ταυτόχρονα το θεωρούν υποχρέωση. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό διότι ορισμένα μέρη του εγκεφάλου του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα, για να επεξεργάζονται τέτοιου είδους πληροφορίες. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών για τις πολεμικές τέχνες και να αποφεύγουν πριν το μάθημα, το παιδί τους να κάνει κάτι που του αρέσει. Αν το παιδί έχει μάθημα το απόγευμα μην το αφήσετε να δει τηλεόραση λίγη ώρα πριν, γιατί δεν θα θέλει να σηκωθεί και να πάει στο μάθημα. Αν όμως του πείτε να κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο, το μάθημα της πολεμικής τέχνης  θα του φανεί σαν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα. Μπορείτε επίσης πριν πάει το μάθημα να του ζητήσετε να σας δείξει τις κινήσεις που έχει μάθει σε προηγούμενα μαθήματα και να τις κάνετε μαζί σαν ζέσταμα πριν το μάθημα.

 

Ως γονείς θα πρέπει να κρατάτε σε εγρήγορση τα παιδιά σας και να μην τα αφήνετε να είναι παθητικά, διότι έχουν την τάση να επιλέγουν να κάνουν τα λιγότερο πολύπλοκα και απαιτητικά πράγματα που τα κρατάνε στάσιμα και δεν τα βοηθούν να εξελιχθούν. Οι πολεμικές τέχνες ενεργοποιούν το σώμα των παιδιών  και αναπτύσσουν το πνεύμα τους.

 

Μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα είναι το Tang Soo Do, το Haedong Kumdo, το Kickboxing, το Point Fighting κ.α. Οι πολεμικές τέχνες συνίσταται για παιδιά άνω των 4 ετών. Ένας δάσκαλος πολεμικών τεχνών πρέπει να είναι σε θέση  να μάθει στα παιδιά να έχουν αυτοεκτίμηση και αυτοέλεγχο. Οι γονείς φοβούνται μήπως το παιδί τους γίνει επιθετικό εκτός του μαθήματος. Ένας σωστός δάσκαλος πολεμικών τεχνών θα αποθαρρύνει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Όλες οι πολεμικές τέχνες είναι επίσης πολύ ωφέλιμες για το σώμα. Συγκεκριμένα κάποιος που επιλέγει αυτά τα αθλήματα έχει αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, καρδιαγγειακή ικανότητα και ευελιξία. Επιπλέον οι πολεμικές τέχνες θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερο κόσμο, διότι δεν έχουν περιορισμούς όσον αφορά το ύψος ή το μέγεθος του ατόμου, όπως άλλα αθλήματα.

 

Τα παιδιά από μικρά ασχολούνται με αθλήματα που είναι ανταγωνιστικά, αλλά τους μαθαίνουν και τη σημασία της ομαδικότητας, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και άλλα. Οι πολεμικές τέχνες από την άλλη επικεντρώνονται στις ατομικές δεξιότητες του παιδιού και έχουν σαν στόχο την  προσωπική τους ανάπτυξη. Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες  στην επικοινωνία και τη συνεργασία  με τα άλλα παιδιά. Εάν το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πλαίσια μιας ομάδας, μπορεί να χάσει την  αυτοεκτίμηση του. Καλό θα είναι λοιπόν για το παιδί να ακολουθήσει μια πολεμική τέχνη για να εξελιχτεί σε προσωπικό επίπεδο και να μην χάσει την αυτοπεποίθηση του.

 

Ένα ακόμη όφελος των πολεμικών τεχνών είναι το ότι όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες, καταφέρνει να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο σε άτομα με επιθετικές συμπεριφορές και διαταραχές. Οι πολεμικές τέχνες για παράδειγμα μπορεί να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητα και να ρυθμίσουν τη διάθεση του ατόμου.

 

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που αναπτύσσουν οι πολεμικές τέχνες είναι αυτό της αυτοάμυνας. Η ανάπτυξη της αυτοάμυνας  κάνει το παιδί να νιώθει έτοιμο να αμυνθεί αν χρειαστεί και έτσι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του.

Για κάθε πρόγραμμα υπάρχουν εξειδικευμένες ερωτήσεις σε κάθε ενότητα που θα σας βοηθήσουν περαιτέρω να σας λυθούν όλες οι απορίες.