Πολεμικές Τέχνες και Παιδί

Posted by giorgos 09/08/2017 0 Σχόλια Blog,

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

1.ΕΡΩΤΗΣΗ:ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και βέβαια μπορούν, θα έλεγα ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκτόνωσης. Πέρα από τη γυμναστική την οποία μπορούν να κάνουν σε οποιοδήποτε άθλημα και να εκτονωθούν , στις Πολεμικές Τέχνες ιδιαίτερα, τα παιδιά εκτονώνουν την επιθετικότητά τους, με όρια τα οποία βάζει ο εκπαιδευτής/δάσκαλος. Τα όρια αυτά έχουν σαν σκοπό σιγά σιγά να γίνει ελεγχόμενη αυτή η επιθετικότητα, από τα ίδια τα παιδιά. Σε βάθος χρόνου(εξαρτάται από τη συνεργασία παιδιού-γονέα-εκπαιδευτή/δασκάλου)η επιθετικότητα θα μειώνεται όλο και περισσότερο μέχρι που τελικά τα παιδιά γίνονται τα πιο ειρηνικά στην παρέα τους, είναι τα πρώτα που αποφεύγουν τις φασαρίες και τους τσακωμούς .Γνωρίζουν πλέον τις ικανότητές τους και δεν επιτίθενται ποτέ πρώτα, κι αν ναι ,αυτό γίνεται μόνο όταν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

 

2.ΕΡΩΤΗΣΗ:ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς στις μέρες μας οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί. Οι γονείς αναγκάζονται να απουσιάζουν αρκετές ώρες και τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις μόνα τους .Τα εφόδια λοιπόν που πρέπει να τους δώσουμε ποικίλουν…Οι Πολεμικές Τέχνες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίον τα παιδιά μαθαίνουν να επιλέγουν τα σωστά μονοπάτια που πρέπει να βαδίσουν στη ζωή τους. Συμπληρωματικά με τα όσα μαθαίνουν στο σπίτι τους κι όσα διδάσκονται στο σχολείο, οι Πολεμικές Τέχνες τα βοηθούν να υιοθετήσουν αρχές πολύ χρήσιμες για την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Αρχές όπως ταπεινότητα,ειληκρίνεια,σεβασμός,ομαδικότητα,αγάπη,ειρήνη,δύναμη.Μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν τους στόχους τους ,να έχουν υπομονή, θέληση, πίστη και επιμονή, βιώνοντας όλα τα παραπάνω καθημερινά. Πέρα όμως των αρχών που προανέφερα ,εξίσου σημαντικό είναι ότι μόνο τα παιδιά που ασχολούνται με τις Πολεμικές Τέχνες έχουν την δυνατότητα να διδαχθούν τη Μέθοδο της Αυτοάμυνας. Παράγοντας εξίσου σημαντικός στις μέρες μας! Τα παιδιά γνωρίζοντας Πολεμικές Τέχνες νιώθουν αυτοπεποίθηση και μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα και ασφαλή. Πέρα όλων των προηγούμενων πολύ σημαντικών λόγων ,τα παιδιά που ασχολούνται με τις Πολεμικές Τέχνες μεταμορφώνονται σιγά σιγά στα πιο ήρεμα παιδιά. Προσοχή όμως είναι τόσο ήρεμα όπως και το νερό. Γνωρίζετε τη δύναμη του νερού; Γίνονται η ήρεμη δύναμη, γίνονται νερό!

3.ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω πως η κοινωνία μας ,η καθημερινότητα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας θέλουν να μας προβάλουν ένα τύπο θηλυκού πολύ δυναμικό. Σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει.Το βλέπω καθημερινά στο χώρο όπου διδάσκω. Από τα κορίτσια που έρχονται σε ποσοστό 70% τουλάχιστον είναι πολύ δυναμικά σε βαθμό που τα αγόρια να υποχωρούν αρκετές φορές.Η γνώμη μου λοιπόν είναι η οικογένεια να βάζει όρια ώστε το κορίτσι να μην χάσει τη θηλυκότητά του και ο εκπαιδευτής να το μάθει αυτοάμυνα για να μην πληγωθεί η θηλυκότητά του.Ναι είναι πολύ σημαντικό στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ένα κορίτσι να γνωρίζει πώς να προστατεύει τον εαυτό του.

 

4.ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί να ξεκινήσει στη δική μου σχολή, εκτός αν μένει στην περιοχή όπου διδάσκω και το θέλει το ίδιο πρώτα και μετά οι γονείς .Θεωρώ όμως υποχρεωτικό από τους γονείς και την κοινωνία να βρουν τρόπους ώστε τα παιδιά να ασχοληθούν με τις Πολεμικές Τέχνες. Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν κάθε παιδί να έχει έστω και μια μικρή επαφή με το χώρο των Πολεμικών Τεχνών, για να δει αν πραγματικά το ενδιαφέρει. Για το λόγο αυτό στη σχολή μας (Α.Σ.’Η Ατραπός’Αγ.Ι.Ρέντη,Παλαιολόγου 10,τηλ:2104811126),ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μια εβδομάδα δωρεάν μαθήματα ώστε να πεισθεί αν ταιριάζει ή όχι σε αυτά που η σχολή/τέχνη/εκπαιδευτής του προσφέρει.

 

Τα στάδια εξέλιξής του εξαρτώνται πρώτα από το παιδί, μετά από τον εκπαιδευτή/δάσκαλο και τέλος από την τέχνη που θα ασχοληθεί. Εξαρτάται από το πόσο πολύ το θέλει το ίδιο το παιδί, πόσο μπορεί να του αρέσει το περιβάλλον όπου θα προπονείται ,αν η συνεργασία παιδιού και εκπαιδευτή/δάσκαλου είναι αρμονική ή αναγκαστική από τους γονείς, π.χ. δεν έκαναν οι ίδιοι στην παιδική τους ηλικία, που ίσως να το ήθελαν, και πάνε τα παιδιά τους με το ζόρι. Αν βρίσκει ενδιαφέρον σε αυτά που μαθαίνει ,τότε η εξέλιξή του θα είναι υγιείς, φυσιολογική και θέμα χρόνου να πετύχει τους στόχους του. Σε αυτό το κομμάτι θα τον βοηθήσει ο εκπαιδευτής/δάσκαλος κ μετά η τέχνη που διάλεξε να ασχοληθεί. Η εμπειρία μου (29 χρόνων) στο χώρο αυτό ,καθημερινά με πείθει πως οι Πολεμικές Τέχνες δίνουν εφόδια στο κάθε παιδί ώστε να εξελιχθεί σε αυτό που το ίδιο έχει βάλει στόχο.Είναι αξιοσημείωτο να βλέπω μαθητές μου που τους έχω από μικρά παιδιά να γίνονται φοιτητές, οικογενειάρχες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες όλοι, ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Μια οικογένεια, μια μικρή κοινωνία επιτυχίας αγάπης και ειρήνης.

 

Είμαι κι εγώ γονέας δύο παιδιών κι έχω κι εγώ ανησυχίες και σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να απαντήσω σε αυτές τις πολύ σημαντικές ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς σήμερα.